Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Magamról

Magamról... '62-es vagyok, több, mint 1 éve élek vegetáriásnus, élő, nyers ételeken. Gyógyszert nem szedek, a vérnyomásom és a testsúlyom visszaállt a 20 évvel ezelőtti szintre. Az allergiás időszak még csak most jön, majd meglátjuk mi lesz...

Ki akartam törölni azt a részt, amit egy évvel ezelőtt írtam. Nem teszem. Ebből látszik, hogy honnan indultam.

Szeretnék segítséget nyújtani mindazoknak, akik ezt az utat választják. Kevesen vagyunk, de emlékszem, mennyi problémám, kérdésem volt, amikor elkezdtem. Egyre több már a magyarul is fellelhető irodalom, megjelent már egy magyar nyersétel szakácskönyv is, és létezik magyar nyerskonyha kurzus is. Milyen jó!

Van már magyar nyersétel blog, nem is egy. Nyersétel találkozó van minden hónapban, egyre többen vagyunk.

Ha érdekel a téma, és kérdésed van, kérlek írj nekem ide: gitta@wisoft.hu

 

 

Ez pedig az eredeti írás 2007-ből:

Magamról... 45 éves vagyok, és ez csak egyre több lesz. Allergiás vagyok, magas a vérnyomásom, és az utóbbi 10 évben pont 10 kilót szedtem fel. Keresem a megoldást, hogyan lehetnék egészségesebb. Hogyan érezhetném magam jobban a bőrömben. 13 éve vegetáriánus vagyok, és egyébként sem eszem meg bármit. Ezzel csak az emésztési problémáim oldódtak meg, de a többi még megvan :).

Amikor a háziorvosomtól azt kértem, hogy gyógyítson meg, és ne csak a tüneteimet kezelje, úgy nézett rám, mintha a holdról jöttem volna. Olyan gyógyszer nincs, mondta. Mostantól fogva életem végéig szednem kell ezeket a gyógyszereket, ha tetszik, ha nem. Meggyógyulni nem fogok, csak éppen a tüneteket nem fogom érezni. Szerencsére most még csak az allergia, a koleszterin és a vérnyomás az, amire gyógyszert kellene szednem. Jön még hozzá egy pár apró baj, és a végén már nem is kell vacsoráznom, mert jóllakom a gyógyszerekkel. Na neeee.

Régóta keresem az utat, hogyan őrizhetném meg az egészségem, pontosabban hogyan szerezhetném vissza.

Egy pár évvel ezelőtt Peti fiam születése után elég rossz egészségi állapotban voltam, és elhatároztam, hogy meggyógyulok. Itt a neten rátaláltam Stonerre, aki fanatikus egészség-mániás mások szerint, szerintem pedig csak sokkal többet foglalkozik a saját és mások egészségével, mint egy átlag ember. Az ő útmutatásai szerint kezdtem táplálkozni, és pár hét alatt csoda történt. Abbahagytam a vérnyomás csökkentő gyógyszerek szedését, elmúlt az örökös fáradtságérzetem, sokkal kevesebb alvás is elég volt. Mit írjak még? Nem izzadtam, pontosabban folyt rólam a víz, tiszta víz... Az allergia szezonban egy árva zsepi sem kellett, zéró gyógyszer mellett! És ami a legfontosabb,  majd 10 évi meddőségi kezelés után spontán terhes lettem.  Ha nekem ezt valaki mondja a sok sok sikertelen lombik és hormon kezelések idején, biztosan jól kinevetem. 

Mit jelentett ez a táplálkozás? Rengeteg tiszta víz, zöldség és gyümölcslé egész nap. Délig csak gyümölcs, délben saláta egy kis barna rizzsel, vagy kölessel, vagy élesztő és só nélküli tönköly kenyérrel. Estére pedig olajos magvak aszalt gyümölcsökkel. Minden zöldség és gyümölcs a vércsoportomnak megfelelő volt, padlizsán és paradicsom kizárva...

Elég sok energiámat felemésztette ennek az étrendnek a betartása, és a terhesség elején jelentkező rosszulétek, hányinger nem segített ebben. Ezen kívül óriási visszatetszést váltott ki a szülész orvosomból, házi orvosomból és a védőnőmből.  Azt mondták, hogy a saját testemet úgy teszem tönkre, ahogy akarom, de a magzatomért felelős vagyok, és nincs jogom veszélyeztetni a kicsi egészségét hiányos és egyoldalú táplálkozással. Hát feladtam. Maradtam vegetáriánus, főtt, sült  zöldségek,  tészták, édességek... Kata gyönyörű, egészséges kislány lett,  én pedig  még nem találtam vissza az egészséghez. 

Elolvastam sok könyvet, amik segítettek formálni a véleményem a helyes útról. Mindegyikről leírom a véleményem, a saját tapasztalatom. Ha valakivel ezekről lehetne beszélgetni, annak örülnék, keressetek meg.

Találtam a neten honlapokat, cikkeket, de a honlapok kevés kivétellel üzleti célúak, a cikkek pedig zavaros kotyvalékok, egymásnak és néha saját maguknak is ellentmondanak.

Találtam a neten blogokat, fórumokat, tudatosan táplálkozó embereket.  Ez jó, nem vagyok egyedül. Gábor, Gyuri.

Kezd körvonalazódni a véleményem. Haladok az egyszerű felé. Zöldséglé és zöld turmix. Ez a minimum. Zöldségek nyersen vagy főzve-párolva?  Húsfogyasztás, makrobiotika elvetve. És mi lesz a családdal? A tűzhelyet miattuk nem száműzhetem. Egyre jobban tudom, és érzem, hogy mire van szükségem. Természetes, élő ételekre, energiára. 

 

 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe