Kenyerek
A nyers kenyerek kinézetre és ízre is teljesen mások, mint a hagyományos, sült kenyerek. A hozzávalók magvak, zöldségek, aszalt gyümölcsök. Az összekeverés után az aszalás (dehidratálás) következik, ami történhet aszalógépben, vagy sütő legalacsonyabb hőfokán nyitott ajtónál, vagy napon. Az aszalógép rácsán jó helyen van, de ha sütőpapírra tesszük sütőbe, akkor időnként meg kell fordítani.
Nyers kenyérke
1 csésze napraforgómag
fél evőkanál mazsola
5 zellerszár
2 fokhagymagerezd
1 fej hagyma (lila)
1 csésze lenmag
fél csésze szezámmag
2 teáskanál őrölt kömény
kevés víz
Elkészítés
Előző este beáztatod a napraforgómagot és a mazsolát.
A zöldségeket megtisztítod, darabokra vágod, majd robotgéppel durvára aprítod. A lenmagot, szezámmagot megdarálod, és a zöldségekhez kevered. Beleteszed az őrölt köményt, és annyi vizet adsz hozzá, hogy egy formázható massza legyen. Legvégül kevered hozzá a napraforgómagot. Szétkened egy sütőpapírral kibélelt tepsiben (vagy aszalógép tálcáján), és 4-5 órát aszalod. Időnként meg kell fordítani. Amikor már összeállt, de még nem kemény, formás darabkákra lehet vágni.
********************************************************************
Sárgarépás kenyérke (a nyers kenyérke továbbfejlesztett változata)
1 csésze napraforgómag
fél evőkanál mazsola
4 sárgarépa lereszelve (vagy 4 sárgarépa centrifugálás után visszamarad száraz húsa)
1 fokhagymagerezd
1 fej vöröshagyma
1 csésze lenmag
2 teáskanál őrölt koriander
kevés víz
Elkészítés
Előző este beáztatod a napraforgómagot és a mazsolát.
A zöldségeket megtisztítod, darabokra vágod, majd robotgéppel durvára aprítod. A lenmagot, szezámmagot megdarálod, és a zöldségekhez kevered. Beleteszed az őrölt koriandert, és annyi vizet adsz hozzá, hogy egy formázható massza legyen. Legvégül kevered hozzá a napraforgómagot. Szétkened egy sütőpapírral kibélelt tepsiben (vagy aszalógép tálcáján), és 4-5 órát aszalod. Időnként meg kell fordítani. Amikor már összeállt, de még nem kemény, formás darabkákra lehet vágni.
********************************************************************
Napon sült kenyér
1 kg rozsliszt (vagy rozsdara vagy tönkölyliszt vagy rizsliszt)
1 dl olaj
1 tk őrölt kömény
(20 dkg mazsola vagy reszelt sárgarépa)
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, annyi vizet adva hozzá, hogy megfelelő állagú legyen (kb. fél liter). Lenmagot vagy (hántolatlan, „barna”) szezámmagot is tehetünk bele. A tésztát 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, és megszurkáljuk vagy bevagdaljuk. Elkészíthetjük egyben, vagy szaggathatunk belőle tallérokat. Reggel vagy délelőtt kitesszük a Napra, majd délben megfordítjuk, és mikor a két oldala egyformán átsült, elkészültünk. Frissen fogyasszuk! (Tárolni hűtőszekrényben ajánlott.)
********************************************************************
Kókuszos kenyér (kókuszos enchilada-hoz)
1 csésze őrölt lenmag
4 db friss paradicsom
˝ csésze aszalt paradicsom
˝ csésze kókuszreszelék
˝ csésze frissen facsart narancslé
2 gerezd fokhagyma
1 db enyhén csípős chili paprika
Elkészítés:
Az alapanyagokat turmixoljuk össze és terítsük ki a masszát
az aszalógép tapadásmentes teflex alátétjére.
Aszaljuk kb. 8-órán át úgy, hogy a fele időnél fordítsuk meg.
********************************************************************
Hajdina kenyér
1˝ csésze hajdina
1 csésze őrölt lenmag
3 evőkanál oliva olaj
2 evőkanál szárított paradicsom
1 cukkíni
1 alma
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem, kevés víz
Elkészítés:
A hajdinát és a szárított paradicsomot előző este beáztatjuk.
A cukkínit, almát, vöröshagymát apróra vágjuk. Ha sós a szárított paradicsom, és a kenyeret só nélkülire szeretnénk készíteni, akkor az áztató vizet leöntjük (én ezt tettem). Ha nem zavar a só, akkor az áztatóvízzel együtt dolgozzuk fel.
Az összes hozzávalót – kivéve a lenmagot – turmixgépben pépesítjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy jó sűrű, keverhető massza legyen, de a gépünk se purcanjon ki.
A turmixgépből kiöntjük egy tálba, és annyi őrölt lenmagot keverünk hozzá, hogy tészta állagú legyen. Ez kb. fél – egy csésze lesz.
Fél cm vastagon szétterítjük aszalógép tálcáján, vagy tepsiben, és kiszárítjuk. Ez a mennyiség nekem 2 tepsiben fért el. Négyfelé vágjuk, és magpástétommal, salátával, uborkával, paprikával tálaljuk.
********************************************************************
Egy újabb kenyérke
|