Ezt a répa fasírtot azért kisérleteztem ki, hogy az a sok répa, amit a gyümölcscentrifugán ledarálok, ne vesszen kárba. Mármint a száraz rostok, amit a centrifugából mindig kidobok. Ez a fasírt annyira jól sikerült, hogy meg kell jegyezni, hogyan csináltam. Nem szabad sütni, mert akkor a vitaminok, enzimek tönkremennek. Így, lassan, alacsony hőfokon szárítva megmarad minden értékes tápanyag, amire szükségünk van. Szárítás közben fincsi illatok terjengenek, nem fontos megvárni az aszalás végét, bármikor lehet fogyasztani! Akkor van készen, ha a külseje megkeményedik, és a közepe finom puha marad. Mennyei!
Hozzávalók:
2-3 nagyobb sárgarépa
1 pohár lenmag
2 evőkanál olivaolaj
fél csokor petrezselyem
pár csepp citromlé (elhagyható), csipetnyi só, de ez is elhagyható
1 pohár tiszta víz (pí, vagy ásványvíz)
A répákat gyümölcscentrifugán ledaráljuk, a levet megisszuk, a visszamaradt szárazanyagot pedig kiszedjük a gépből. A lenmagot kávédarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a répa rostjához. Az olajjal, pici citrommal, petrezselyem zöldjével összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól masszává összeálljon. Fasírtokat formázunk belőle, és aszaló tálcán (vagy sütőben a legalacsonyabb hőfokon) 3-4 órán át aszaljuk. Nyers szósszal tálaljuk. (majd ilyet is írok le)
|