Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Véleményem a könyvről

Beszereztem dr Bakács Viktória "Életutam a makrobiotika" című könyvét, és csalódtam. Csalódtam az ideológiában (a miértekben) és a receptekben is. A receptekben számomra idegen hozzávalók szerepelnek, és bár beszerezhetők biztosan valahol, nem hiszem, hogy egy magyar ember egészséges konyhájában nélkülözhetetlenek lennének az ilyenek, mint pl. umeboshi ecet, shoyu, juharszirup, rizsecet, bancha, kukicha tea, gabona mustár, rizsszirup stb.

Szívesen olvasnék egy olyan szakácskönyvet, ahol a makrobiotika át van ültetve a hazai alapanyagokra, hazai viszonyokra. Biztosan felhasználnék ilyen recepteket a saját konyhámban.

Makrobiotika= hosszú élet, vagyis teljes harmóniában élni a természettel. 

Bizonyára sok beteg emberen segített a makrobiotika, nyugaton divatos is lett ez az életforma a hírességek körében.

Amivel egyetértek, és maximálisan elfogadom:

-         több komplex szénhidrát

-         cukor és készítményei mentes étrend

-         több növényi eredetű fehérje, kevesebb állati eredetű fehérje

-         kevesebb zsiradékfogyasztás, több telítetlen, kevesebb telített

-         egyensúly a természetes vitaminok, ásványi anyagok és táplálékok, kevesebb táplálék kiegészítők

-         inkább bio termesztésű hozzávalók és természetes feldolgozási módszerek, kevesebb vegyszerezett élelmiszer

-         teljes értékű táplálék fogyasztás, kevesebb finomított élelmiszer

-         nagy rosttartalmú élelmiszerek, kevesebb élettelen és túlfinomított élelmiszer

 Itt véget is ér az, amivel egyetértek, és el tudok fogadni. Most jön itt a makrobiotika kritikája:

 Ezek betartásához miért van szükség ezekre: jin, jang, egyáltalán miért kell az ételeket besorolni eszerint? A „relativitás 12 elve” egy óriási nagy zagyvaság! ( úgy önmagában nem, de hogy jön ez az egészséges táplálkozáshoz? Nekem ez túl körülményes)

Ez a keleti filozófia nagyon távol áll tőlem.  

 „ Az optimális egészség elérése érdekében nagyon fontos, hogy olyan hozzávalókból készítsük az ételeinket, amik azon a környéken fejlődnek és nőnek, ahol mi élünk. (ezzel úgy nagyjából egyet is értek.) Ezek szerint avokádót, ananászt, mangót ne fogyasszunk, mert szervezetünk elveszíti az egyensúlyát. (azt azért nem gondoltam volna, hogy ez ennyire komoly??) Ezek után logikus következtetés lenne, hogy algát se fogyasszunk, mert ugye az is elég távol terem… DE NEM! Meglepő módon, az alga kivétel, és azzal magyarázzák, hogy valamikor Magyarország területén is tenger volt, meg különben is alig kell pár órát autóznunk, és már ott vagyunk a tengernél… na neeeee. És ami a legmeglepőbb, a paradicsom, krumpli és a padlizsán is kerülendő, mert bár itt terem a kertemben, eredetileg Amerikából származik, és csak később hozták be Európába. Szóval algát igen, de paradicsomot ne. Ezzel én nem tudok mit kezdeni. (és akkor az éjjel növő zöldségeket nem is említettem, mert ugye azokat sem szabad fogyasztani, de ezt már tényleg hagyjuk)   

 „Ha nagyon sok folyadékot fogyasztunk, akkor az értékes ásványi anyagok kiürülnek a szervezetünkből…”  ezt nem értem, szerintem ez nem így van. Egy egészséges ember, ha sok folyadékot iszik, az segít megszabadulni a méreganyagoktól. Az értékes ásványi anyagokat a vese nem üríti ki. Vagy igen?

A makrobiotika szerint a kiegyensúlyozott étrend gabona, hüvelyesek és főtt zöldségeken alapul. Vagyis mindent hőkezelnek, ami miatt minden értékes gabona és zöldség elveszíti az enzim tartalmát. Ez nem lehet egészséges. Ez az étrend nem tartalmaz gyümölcsöt és sok tiszta vizet, ami nélkül én nem tudom elképzelni az egészséges étrendet. „ha lehet inkább kompótnak fogyasztjuk el a gyümölcsöket…” vagy egy másik: a nyers gyümölcsöt sózzuk meg… (miért? Mert a nyers gyümölcsök nagyon YIN természetűek, és a sózással közömbösíthetjük az erős YIN hatást… szerintem a só maga méreg, egyáltalán nem szabadna semmit sózni, nemhogy a gyümölcsöket, ekkora sületlenséget…) A makrobiotika nem ismeri az enzimeket, az élő, nyers ételeket. Ezek nélkül nem létezik egészség. (szerintem)

 „akkor elmagyarázom nekik, hogy a lényeg a vér elsavasodásán múlik, és a sok gyümölcsfogyasztás teljesen elsavasítja a vér pH értékét, ami kalciumot von ki a csontokból,….stb.” Eddig én úgy tudtam, hogy a gyümölcsök lúgosítanak. Most utánanéztem ennek, és valóban ellentmondó adatok vannak a köztudatban.

Találtam egy cikket, ami talán magyarázatot ad a látszólagos ellentmondásra: http://vitaminsziget.com/cikk.php?id=85 (ha a gyümölcsöket magukban fogyasztjuk, akkor lúgosítanak. Ha más étellel együtt, pl zöldségekkel, gabonákkal, akkor savasítanak)

A pH csoda című könyvben van egy pH értékeket mutató táblázat, amiben a gyümölcsök savasító hatását láthatjuk. Itt a neten ezt sehol nem találtam meg, így most nem tudom belinkelni.

Itt van kettő másik táblázat, ami pedig pontosan mutatja a gyümölcsök pral értékét, és bizony itt mind lúgos:

http://www.demecs.hu/pral.htm
http://www.fitnet.hu/index.php?active=3&id_column=3&id_article=279

A fenti táblázat szerint a barnarizs és a búza is erősen savasítanak, pedig ezek a makrobiotika alap élelmiszerei. Mégsem tartoznak a kerülendő élelmiszerek közé. Az ecet is savasít, és nagyon sok receptben szerepel. Lehet, hogy a makrobiotika savasít?

És a legvégén a következő idézet:

„ A daganatos sejtek csak a szimpla szénhidrátokat tudják felhasználni (fehér cukor, gyümölcs cukor). A komplex szénhidrátok, amik pl a barna rizsben találhatók, nem jöhetnek számításba.”  Ebből az alábbi végkövetkeztetést vonja le a szerző: „ Tehát a makrobiotikus táplálkozás meggátolja a daganatos sejtek fejlődését” 

Dr Bakács Viktória, a könyv szerzője kigyógyult a daganatos betegségből a makrobiotika által, majd meghalt rákban. Ennyi. Mindenki vonja le a megfelelő következtetést. 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe