Az élő ételek egyik alappilére az élő ital. Ha nincs időd, de gyorsan szeretnél magadhoz venni valamit, pár perc alatt készen van az üdítő, tápláló nyers ital. Próbálj ki néhányat, nem fogod megbánni!
Gyümölcslé-zöldséglé
A nyers zöldség és gyülömcslevekről könyveket írtak már, annyi a lehetőség, annyi a variáció, amit el lehet készíteni. Itt azokat írom le, amit a családom és jómagam is rendszeresen fogyasztunk, beváltak, szeretjük. Hazai alapanyagokból, a mi izlésünk szerint.
Cékla-répa-alma
A nevében benne vannak a hozzávalók, kell hozzá cékla, répa és alma. 2-3 közepes gumó cékla, illetve 2-3 közepes szál répa, és egy kisebb alma. Az előzőket meghámozzuk, az almát csak megmossuk, majd ledaráljuk a gyümölcscentrifugán. Kitűnő vértisztító, üdítő vitaminbomba. Ha először csinálod, akkor tegyél bele több almát! Ahogy szokod az igazi ízeket, úgy csökkentheted az alma mennyiségét.
Apa kedvence
Férjem kedvenc itala: hozzávalók: 3-4 szál vastagabb répa, egy 2 cm-es friss gyömbér darabka, 1 közepes alma. Mosás, tisztítás után leküldjük a hozzávalókat a gyümölcscentrifugán. Citromkarikával díszítjük. (Mielőtt a gyömbért beletesszük, a sárgarépa szárazanyagot kivesszük a centrifugából, és a "Főételek" alatt található valamelyik receptben felhasználjuk!)
Lila csoda
Negyed lilakáposzta, egy szál sárgarépa, 1 kisebb alma, ezeket szépen lenyomjuk a centrifuga "torkán", és megisszuk!
Reggeli italunk
A Wittmann család ezzel a gyümölcslével kezdi a napot immár 15 éve. Megalapozza az egész napi étkezéshez a jó gyomrot, a gyerekek is nagyon szeretik. Tehát, hozzávalók 5 személyre: 2 grapefruit, 1,5 kg alma. Először a grapefruitok, majd az almák sétálnak a gyümölcscentrifugába. Gyorsan össze kell keverni, hogy a hab ne keményedjen meg. Frissen kell fogyasztani, mert megbarnul!
Ha az alma túl savanyú lenne, egy kisebb narancsot vagy mandarint is lehet beletenni.
Aki műzlit eszik reggelire, az próbálja ki ne tejjel, joghurttal, hanem ezzel a gyümölcslével. Isteni!
Aki nem műzlit eszik reggelire, az pedig próbálja ki, hogy ebbe a lébe 1 banánt, egy kiwit apróra vág, diót, szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot tesz bele, és a tetejére bio köles golyókat! Isteni!
Zöld turmixok
A zöld italokról Boutenko könyvében olvastam először. (gyümölcs+víz+zöld levél) Olyan morbidnak tűnt, hogy úgy gondoltam, elképzelhetetlen számomra, hogy én megigyak akár egyszer is ilyen zöld löttyöt. Aztán a kíváncsiság hajtott, és megkóstoltam. Hihetetlenül finom volt, már az illata is. Azóta alig telik el nap, hogy ne igyak valamilyen zöld turmixot. Először banánnal, majd mindenféle gyümölccsel próbálkoztam. Egyedül a kiwi nem ment át a léc fölött, valahogy a magja, vagy nem tudom mi, de ivás közben végig marta a számat, és végig a torkomat a gyomromig. Utána még sokáig fájt az egész belsőm. Szóval kiwivel ne is próbálkozzatok!
A hozzávalókban szereplő víz mindig tiszta! Vagy pí víz, vagy tisztított, vagy desztillált víz! Ezt nem írom mindig ki.
Zöld turmix kezdőknek
Ha még nem ittál, mindenképpen ezt próbáld ki először. Hozzávalók: 1 banán, 3 dl víz, 1 marék spenót. A hozzávalókat turmixgépben össze kell keverni. Legalább 2-3 percig, hogy az apró zöld darabkák minél kisebbek legyenek. Lehetőleg teljesen homogén, sűrű, de iható italt kell kapni.
Szombati szuper zöld turmix
Ez azért szombati, mert szombaton megyek a biopiacra, és frissen rendelkezésemre állnak a hozzávalók. Ezen kívül szombaton van rá időm, hogy mindezt összerakjam, elkészítsem. Tehát hozzávalók: 1 banán, 3 dl víz, 2 levél mángold, 2 leveles kel levél, 2 szál sárgarépa zöldje (ha van), néhány szál petrezselyem, kis marék spenót, egy két levél sóska, (és bármi, ami leveles, és zöld, és éppen van otthon). A sokféle zöld isteni ízt ad ennek az italnak. Azért szeretem, mert attól függően, hogy éppen mi az, ami a hozzávalókból rendelkezésemre áll, minden alkalommal más-más íze van.
A hozzávalókat simává turmixoljuk, és megisszuk!
Almás zöld ital
Ha a fenti receptben a banánt almával helyettesítjük, sokkal sűrűbb italt kapunk, mert az almában található kocsonyaszerű anyag (a pektin) besűríti. Éppen ezért ezt az italt én úgy szoktam elkészíteni, hogy a gyümölcscentrifugán ledarálok 5-6 almát, és annak a levét teszem a turmixgépbe, plusz a marék spenót, és annyi víz, hogy kábé fél liter zöld ital legyen. Sokkal finomabb, mint a banános!
Gyomok a pohárban
Először én is meglepődtem, hogy mit keres a tyúkhúr, és a pitypang a hozzávalók között. Persze nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki. A friss pitypangra még várni kell egy két hónapot, de a tyúkhúr nagyon finom volt. Szóval, 1 banán, 2 dl víz, 1 marék tyúkhúr. Összeturmixoljuk, és úgy kínáljuk, hogy lehetőleg nem említjük, miféle zöld lapul a pohárban... :)
Növényi tejek
A növényi tej attól tej, hogy fehér. Van rizstej, zabtej, szójatej, ezeket dobozban lehet kapni már szinte mindenhol. Hogy melyiket nem hőkezelték, azt nem tudom, ezért biztosabb az, amit te magad, otthon készítesz el. Íme néhány.
Mandula tej
1 pohár mandula (előző este be kell áztatni), 3 pohár víz. A mandulát lemossuk, majd a vízzel simára összeturmixoljuk. Egy sűrű szövésű tiszta anyagon át kell préselni, (az USA-ban erre a célra lehet kapni egy speciális harisnyaszerű zacskót), ami átjön, az a mandulatej, ami bent marad, az az élő növényi sajt. Ez utóbbit fel lehet használni pástétomokhoz, töltelékekhez, vagy pl élő pizzára feltétnek, stb.
Ez az alaplé. Ezt bármivel lehet ízesíteni, méz, kakaó, vanília.
Vaníliás mandula tej
1 pohár beáztatott mandula, fél pohár datolya (4 órára beáztatva), 1 kiskanál vanília (egy vaníliarúd közepe kikaparva), 3 pohár víz. Minden hozzávalót simává összeturmixolunk, majd átszúrjük. Nagyon finom, gyerekek kedvence vaníliás ital!
Csokoládé turmix
1 csésze kesudió, 3 csésze víz, 6-7 szem datolya (attól függően, hogy milyen édes italt szeretnénk), 2 teáskanál kakaópor
Az egészet simára turmixoljuk, és már ihatjuk is. Ha mélyhűtőbe tesszük, nyáron kitűnő frissítő csoki fagyi!
|