Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Konyhai alaptechnikák

A nyerskonyha alaptechnikáit ugyanúgy el kell sajátítani, mint a főzött ételeknél. Ha ez megvan, akkor sokkal kevesebb időt kell már a konyhában tölteni, sokkal gyorsabban fognak elkészülni az ételek, nem kell már annyira koncetrálni, menni fog szinte 'csukott szemmel is", ahogy mondani szokták.

Egy két alaptechnikát leírok, mindenki ügyeskedjen otthon, próbáljátok ki.

- Magkenyér, kréker készítés

A magkenyér készítéshez valamilyen aszaló-szárító berendezésre van szükséged. Megteszi a meleg radiátor, vagy kemence is, a ventillátoros villanysütő, de legjobb a professzionális aszalógép.

A legegyszerűbb magkenyér a lenmagos kréker, amihez nem kell más, csak egy kevés vízben beáztatott lenmag, és só az ízesítéshez. Meg kell várni, amíg a lenmag a vízzel egy zselés anyaggá válik, majd szét kell teríteni a masszát egy lapos tálcán. Addig kell szárítani, amíg a teteje megszilárdul, majd meg kell fordítani, és teljesen ropogósra kell aszalni. A lenmagot meg is lehet őrölni, ekkor egy finomabb strukturájú krékert kapunk. Én szeretek a lenmag mellé még különböző zöldségeket, más magokat is tenni a krékerbe. Néhány receptet találsz itt.

 

- Csíráztatás

- Pástétomok, krémek

- Marinálás, saláta öntetek

- Ízek harmonizálása

édes : gyümölcs, koktél paradicsom, édes pritamin paprika, sárgarépa, cékla, narancslé, világos miso, kókusz víz

sós   : tengeri só, olivabolyó, miso, tengeri zöldségek, pl dulse, nori, hijiki, barna moszat, szójaszósz           

savanyú : citrom, lime, grapefruit, almaecet, savanyúkáposzta

olajos : hidegen sajtolt olajok, diófélék, magok, diófélékből készült vaj, avokádó, kókuszpép, vagy kókuszkrém, olivabogyó

Édes íznek inkább a friss, alacsony GI indexű gyümölcsöket használjuk, a szárított gyümölcsöket kevésbé, mert azok a hosszú tárolás miatt gombásodásra hajlamosak. Édesítésre kiválóak még azok a zöldségek, melyeknek édekés íze van (pl. sárgarépa, paprika, bizonyos paradicsomok. Olajra azért is szükség van, mert a különböző ízeket segít kiegyensúlyozni.  A só pedig jobban kiemeli a többi ízt az ételben. 
A mizot élő ételnek tekintjük, mert amikor erjesztik, ehhez enzimeket használnak. A mizo kellemes sós ízt ad, az árpából készült mizo pedig levesalapnak is kiváló.
 
Minden kultúrának megvannak a maga jellegzetes ízei, pl. az olasz konyha a fokhagymát, bazsalikomot, oreganot és olívaolajat használja előszeretettel. A távol-keleti konyhának az alapvető izvilága bazsalikomból, citromfűből, tamariból,,, curryből, ,római köményből és korianderlevélből áll. A mexikó és spanyol konyha koriandert, római köményt, fokhagymát, olívaolajat, csilit (jalapeno) használ.  Az afrikai ételekben fahéj, gyömbér, római kömény és koriander dominál.  A japán és kínai konyha gyömbért, fokhagymát és szezámmagot . A közel-keleti konyha ízei: menta, fokhagyma, oregano, fahéj, petrezselyem, szezám, lepkeszegmag. Indiában: gyömbér, fokhagyma, kardamom, curry, római kömény, masala, szezám, sáfrány, fahéj, lepkeszegmag, kurkuma és édeskömény. Amerikában: fokhagyma, oregano, kapor, fehéj, csili-félék.
 
Tehát amikor megalkotsz egy receptet, először mindig az alapot készítsd el, majd add hozzá a négy ízt, végül pedig játsz szabadon a fűszerezéssel attól függően, hogy milyen kultúrába tartozó ételfélét szeretnél készíteni.

 

- Édességek

- Magtej készítés

 

 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?