Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Konyhai alaptechnikák

A nyerskonyha alaptechnikáit ugyanúgy el kell sajátítani, mint a főzött ételeknél. Ha ez megvan, akkor sokkal kevesebb időt kell már a konyhában tölteni, sokkal gyorsabban fognak elkészülni az ételek, nem kell már annyira koncetrálni, menni fog szinte 'csukott szemmel is", ahogy mondani szokták.

Egy két alaptechnikát leírok, mindenki ügyeskedjen otthon, próbáljátok ki.

- Magkenyér, kréker készítés

A magkenyér készítéshez valamilyen aszaló-szárító berendezésre van szükséged. Megteszi a meleg radiátor, vagy kemence is, a ventillátoros villanysütő, de legjobb a professzionális aszalógép.

A legegyszerűbb magkenyér a lenmagos kréker, amihez nem kell más, csak egy kevés vízben beáztatott lenmag, és só az ízesítéshez. Meg kell várni, amíg a lenmag a vízzel egy zselés anyaggá válik, majd szét kell teríteni a masszát egy lapos tálcán. Addig kell szárítani, amíg a teteje megszilárdul, majd meg kell fordítani, és teljesen ropogósra kell aszalni. A lenmagot meg is lehet őrölni, ekkor egy finomabb strukturájú krékert kapunk. Én szeretek a lenmag mellé még különböző zöldségeket, más magokat is tenni a krékerbe. Néhány receptet találsz itt.

 

- Csíráztatás

- Pástétomok, krémek

- Marinálás, saláta öntetek

- Ízek harmonizálása

édes : gyümölcs, koktél paradicsom, édes pritamin paprika, sárgarépa, cékla, narancslé, világos miso, kókusz víz

sós   : tengeri só, olivabolyó, miso, tengeri zöldségek, pl dulse, nori, hijiki, barna moszat, szójaszósz           

savanyú : citrom, lime, grapefruit, almaecet, savanyúkáposzta

olajos : hidegen sajtolt olajok, diófélék, magok, diófélékből készült vaj, avokádó, kókuszpép, vagy kókuszkrém, olivabogyó

Édes íznek inkább a friss, alacsony GI indexű gyümölcsöket használjuk, a szárított gyümölcsöket kevésbé, mert azok a hosszú tárolás miatt gombásodásra hajlamosak. Édesítésre kiválóak még azok a zöldségek, melyeknek édekés íze van (pl. sárgarépa, paprika, bizonyos paradicsomok. Olajra azért is szükség van, mert a különböző ízeket segít kiegyensúlyozni.  A só pedig jobban kiemeli a többi ízt az ételben. 
A mizot élő ételnek tekintjük, mert amikor erjesztik, ehhez enzimeket használnak. A mizo kellemes sós ízt ad, az árpából készült mizo pedig levesalapnak is kiváló.
 
Minden kultúrának megvannak a maga jellegzetes ízei, pl. az olasz konyha a fokhagymát, bazsalikomot, oreganot és olívaolajat használja előszeretettel. A távol-keleti konyhának az alapvető izvilága bazsalikomból, citromfűből, tamariból,,, curryből, ,római köményből és korianderlevélből áll. A mexikó és spanyol konyha koriandert, római köményt, fokhagymát, olívaolajat, csilit (jalapeno) használ.  Az afrikai ételekben fahéj, gyömbér, római kömény és koriander dominál.  A japán és kínai konyha gyömbért, fokhagymát és szezámmagot . A közel-keleti konyha ízei: menta, fokhagyma, oregano, fahéj, petrezselyem, szezám, lepkeszegmag. Indiában: gyömbér, fokhagyma, kardamom, curry, római kömény, masala, szezám, sáfrány, fahéj, lepkeszegmag, kurkuma és édeskömény. Amerikában: fokhagyma, oregano, kapor, fehéj, csili-félék.
 
Tehát amikor megalkotsz egy receptet, először mindig az alapot készítsd el, majd add hozzá a négy ízt, végül pedig játsz szabadon a fűszerezéssel attól függően, hogy milyen kultúrába tartozó ételfélét szeretnél készíteni.

 

- Édességek

- Magtej készítés

 

 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre