Nyers pástétomok
A nyers pástétomok alapja valamilyen olajos mag, mandula, napraforgó, kesudió, stb. 12 órai áztatás szükséges az enzimek ativálódásához, ezért szerepel minden receptben az "éjszakai áztatás", ja, és így sokkal krémesebb állagot kapunk. Valamilyen zöldség, valamint fűszerek szükségesek az ízhatás miatt. Az olajtól még krémesebb lesz a pástétomunk.
Felhasználásuk: Tölthetünk vele salátát, paradicsomot, paprikát, alga lapokat. Kenhetjük kenyérre, uborkára, padlizsánra.
Remek fűszeres pástétom
Ezt a receptet sokáig kisérletezgettem ki, míg ilyen lett. Ha pl a magok aránya más, vagy a napraforgó magot nem áztatjuk be, a pástétom íze nem lesz ilyen. A zöldfűszer íze közelében sincs a szárítottnak! Használj zöld fűszereket!
fél csésze napraforgó mag 1 éjszakára beáztatva
1 fej lilahagyma apróra vágva,
1 teáskanál inaktív sörélesztő por,
2 kanál olvia olaj,
1 teáskanál Shoyu szójaszósz (vagy pici só)
zöldfűszerek: majoranna, bazsalikom, oregánó 1-1 kiskanál apróra vágva
A magot összekeverjük a többi hozzávalóval, konyhai robotgéppel pürésítjük. Ha túl száraz lenne, (nem lesz az), pici tiszta vizet lehet hozzáadni. Selymes, finom, igazi inyencség!
Napraforgó-lencsecsíra pástétom
Ez a recept úgy született, hogy valamiből kimaradt 1 pohárnyi beáztatott napraforgó mag. Mit kezdjek vele? Beletettem a konyhai robotgépembe, és elkezdtem hozzáadni mindazt, ami eszembe jutott. Ez is jó lesz bele... és láss csodát, isteni finom pástétomot kaptam! Próbáld ki te is!
1 csésze beáztatott napraforgó mag,
1 csésze lencsecsíra,
1 kanál puha mazsola, (ha nem puha, előtte be lehet áztatni)
1 fej lilahagyma apróra vágva,
1 kis gerezd fokhagyma, szintén apróra vágva
1 evőkanál búzacsíra olaj,
pár csepp citrom, pár csepp szójaszósz (vagy só)
A hozzávalókat összekeverjük, pürésítjük. Ebbe nem tettem zöldfűszereket, a főszereplő a hagyma-fokhagyma.
Magyaros napraforgó pástétom
Vitalboy blogjából származik a következő recept. A majorannát, a borsikafűt és a sörélesztőt tettem hozzá én.
1 csésze napraforgó mag
1 kisebb fej hagyma apróra vágra
1 kanál sörélesztő pehely
1 kanál szójaszósz, 1 kanál oliva olaj
1 kiskanál pirospaprika, 1 kiskanál majoranna, 1 kiskanál borsikafű
petrezselyem,
kevés víz
A napraforgó magot apróra őröljük, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy kenhető massza legyen. Meglepően finom.
Ki kell próbálni:
napraforgó mag, szárított paradicsom, fokhagyma, bazsalikom
avokádó, friss paradicsom, fokhagyma, oliva olaj, szója szósz |