Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Eszközök, felszerelés

A nyerskonyha legalapvetőbb felszerelése egy vágódeszka és egy éles kés. Ha ez van otthon, már el lehet indulni. Természetesen sokkal többféle ételt el lehet készíteni a különféle gépek segítségével, lássuk mik is ezek:

Turmixgép: Turmixgéppel italokat, szószokat, mártásokat lehet készíteni. Az elején szerintem nem kell márkás turmixgépet venni, nekem sincs az, mégis működik már egy pár éve. Az igazi nagy teljesítményű Vitamix turmixgép elég drága, bár ezt javasolják a tapasztalt nyersevők. A kínai utánzat Omniblender fele annyiba kerül, és ismerőseim dicsérik, ugyanúgy megfelel a célnak.

Egy kisebb turmixgépet ajánlott még venni, ha sokat utazol. Ha kis helyen elfér, könnyen magaddal tudod vinni.

Kávéörlő: apróbb magvak porrá őrléséhez használjuk, nekem egy nagyon régi kávédarálóm van, bírja. Erre nem kell sokat költeni.

Gyümölcscentrifuga: A gyümölcscentrifugával keményebb gyümölcsök, gyökérzöldségek levét tudjuk kinyerni. Zöld levelek, puha gyümölcsök nem játszanak... ahhoz présgép kell.

Ha még nincs, akkor igyekezz olyan gyümölcscentrifugát venni, aminek nagy a "szája", vagyis nem kell a gyümölcsöket, zöldségeket felaprítani ahhoz, hogy beletedd. Én évekig használtam ilyet, és sok plusz munkát okoztam vele magamnak. Most az almát egészben bele tudom tenni, 3-4 szál sárgarépát egymás mellett, és így percek alatt készen van a friss zöldség, gyümölcslé.

Zöldség és gyümölcsprés: Lehet kapni 200 ezerért Angel Juicer-t, ha minden nap használod, megéri. Alacsony fordulatszámon, kíméletesen préseli ki a zöldségekből és a gyümölcsökből az értékes nedűt. Személyes tapasztalatot nem tudok írni, mert nekem nincs. Én elvagyok a centrifugával, és még egy ilyen nagy méretű gép nem is férne el a konyhában. 

Aszalógép: Ha légbefúvásos villanytűzhelyed van, akkor egy darabig el lehet lenni vele, kis mennyiségben ebben is lehet aszalni. Legalacsonyabb hőfokon, résnyire nyitott ajtónál. Én is ezt csináltam hónapokig, csak az volt a baj, hogy biztonsági okokból 3 óra működés után magától kikapcsolt a tűzhelyem, így védte magát a feledékeny háziasszonytól. 

Az aszalógép kényes kérdés, sokféle van a piacon, de nem mindegy, hogy milyet veszel. Az olcsóbb típusok működési elve az, hogy a meleg felfelé száll, alul a fűtőszál, és a lyukacsos tálcákon keresztül a felfelé áramló meleg levegő kiszárítja az útjába kerülő gyümölcsöt, zöldséget. Ezek általában henger alakú gépek, és zöldségek, gyümölcsök szárítására kiválóan alkalmasak. De ha már kenyeret, krékert akarsz készíteni, akkor el kell azon gondolkodni, hogy ha egy ilyen elven működő gépnek az egyik tálcáját lezárod egy teflon lappal, akkor a következő szintre hogyan jut fel a meleg levegő. És ha több lapot is lezársz, akkor hogyan fognak ezek a krékerek egyenletesen száradni. Egy másik praktikus kérdés, hogy egy kör alakú tálca, aminek lyukas a közepe, a teflex lapot belevágod formára? Hogyan teszed be? Hogyan veszed ki belőle? 

Mindenkinek ajánlom az Excalibur aszalógépet. Jó nagy, és nem csendes. Viszont isteni kenyereket, krékereket, burgereket lehet vele készíteni. Nálam minden héten tele van mindenféle finomsággal. Nyáron meg jönnek majd a gyümölcsök.

Aprítógép (vagy konyhai robotgép): S alakú kése van, és akkor használjuk, ha nem pépesre, hanem apró darabosra szeretnénk aprítani a zöldségeket, gyümölcsöket. Pl nyers torta alapjához a mandulát-datolyát, vagy a burgerhez a magokat a zöldségekkel. Kissé darabos pástétomhoz is ezt ajánlom, nem kell hozzá annyi víz, mint ha turmixgépben készítenéd el. Aprítógépben is vannak professzionális egyedek, több tízezer forintért, de először nem ajánlom. Teljesen megfelelnek a hagyományos gépek, főleg, ha már van otthon konyhai aprítód, és működik, le ne cseréld! Ha több embernek készítesz nyers ételeket, nagyobb adagokban, akkor érdemes megvásárolni a nagyobb teljesítményű, drágább darabot. Sajnos Magyarországon nem tudok beszerzési helyet, ezt külföldről kell behozatni.

Spiralizáló: Ezzel az eszközzel lehet a cukkíniből, répából, célkából szép hosszú csíkokat kivágni, gusztusosan, mintha spagetti lenne. Nálunk sajnos nem lehet kapni, de szerintem nem is kell. Egy speciális hámozó kés kíválóan alkalmas erre a célra, és csak pár száz forintba kerül. Hamarosan teszek fel egy ilyen ételt a blogomra, és akkor majd ide is belinkelem a fényképét. 

 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe