Sütemények
Almás zabsüti
Ezt a receptet eredetileg sütni kell. Annyira szeretem, hogy nem szeretnék lemondani róla, ezért kipróbáltam a nyers változatát, ahol nem sütöm, hanem langyos sütőben szárítom, aszalom. Ezzel egy baj lehet, ha a tepsi kicsi, és a süti vastag, nem tud egyenletesen kiszáradni. Ebben az esetben tegyük két tepsibe úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag legyen a tészta. Tegyük sütőpapírra, és ha a teteje már elég száraz, akkor a papír segítségével fordítsuk meg. A másik mód: kanállal kis halmokat teszünk a tepsibe, ujjnyi vastagságúra lelapogatjuk, és ezeket a korongokat 4 óra után szépen megforgatjuk.
Hozzávalók:
4 dl zabpehely
4 darab reszelt alma
1 dl durvára törött dió
1 dl mazsola
1 dl kókuszreszelék
1-1 evőkanál lenmag, szezámmag, napraforgómag
2-3 dl zabtej (lehet rizstej is, ekkor viszont kevesebb méz kell)
2 kanál méz
Egy nagy tálban mindent összekeverünk, néhány órát hagyjuk állni, hogy a zabpehely megpuhuljon. Tepsibe tesszük és 45 fokon szárítjuk 4-6 órát. Elsőre olyan lesz, mint egy műzli szelet, csak sokkal finomabb.
Mandulás golyók
Ez a recept saját találmány: valahol olvastam, hogy a nyers torta alapja a darált mandula és a datolya. Gondoltam kipróbálom. Elkészítettem a tortalapot, de mivel nem akartam tortát készíteni, csak kíváncsi voltam, milyen lesz, nem tudtam mit kezdeni vele. Ez a mandulás massza nagyon tömény. Ezért lettek golyók.
Hozzávalók:
1 csésze mandula
fél csésze napraforgó mag
1 csésze datolya
1 evőkanál nyers kakaópor vagy karobpor
A magokat és a datolyát előző este beáztatjuk. A mandula héját leszedjük, majd lecsepegtetjük. Turmixgépben összekeverjük a hozzávalókat, és karobbal vagy kakaóval ízesítjük. Ha nem áll össze, akkor a datolya áztató vizéből tehetünk bele egy keveset. A masszából ujjhegynyi golyókat formázunk, és úgy tálaljuk. Meg lehet hempergetni kakaóporban vagy kókuszreszelékben, durvára törött dióban, mandulában. Így sok sok különböző színű és ízű golyót kapunk, nagyon nagy sikere lesz! Nem szabad túl sokat enni belőle, mert nagyon tömény!
Mákpuding
Ezt a receptet azért kisérleteztem ki, mert valamilyen formában szerettem volna mákot fogyasztani. Ez egy egyszerű, mégis izletes, alkalmi édesség, akár vendégeknek is lehet kínálni.
Hozzávalók:
4 csésze darált mák
2 csésze aszalt sárgabarack (nem kénezett)
kiskanál fahéj (elhagyható)
A sárgabarackot előző este beáztatjuk. A mákkal együtt simára turmixoljuk. Fahéjjal ízesíthetjük. Poharakba töltjük, és fél dióval díszítjük.
Persze, ha szezon van, akkor igazi sárgabarackkal is el lehet készíteni. Ilyenkor egy kis mézet is lehet beletenni.
|